Warsztaty świąteczne

Warsztaty świąteczne – pieczenie pierników, mazurków, świąteczne desery serowe, malowanie pisanek woskiem
Proponuję organizację warsztatów świątecznych dla dzieci. Czas trwania warsztatów jest dostosowany do wieku dzieci
i wynosi ok. 45 minut. Warsztaty mogą się odbyć w klasie szkolnej, przedszkolu lub w domu podcieniowym
w Żelichowie/Cyganku pod Nowym Dworem Gdańskim lub w Żuławskim Parku Historycznym.
Zapewniam potrzebne produkty, przybory i sprzęt. Koszt to 25 zł od dziecka.

Na Święta Bożego Narodzenia
Pokaz kuchni tradycyjnej to  przedświąteczne spotkanie z dziećmi w ciepłej i serdecznej atmosferze. Podczas warsztatów opowiadam o tradycjach bożonarodzeniowych polskich i żuławskich. Z wcześniej przygotowanego ciasta dzieci sporządzają pierniki samodzielnie. Każde dziecko wykonuje swoją kompozycję. Następnie pierniki wędrują  do wypieku (ok. 20 min) a my zajmujemy się wytwarzaniem sera, który odciskamy w rzeźbionej  formie, po czym kroimy na plasterki, posypujemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami, polewamy miodem; dekorujemy śliwkami i morelami, robimy zdjęcia i wspólnie delektujemy się deserem. Na koniec opowiem dzieciom baśń związaną z Bożym Narodzeniem, oraz w akompaniamencie gitary zaśpiewam piosenki świąteczne. Każde dziecko zabiera do domu swoje wypieki. Tak wypieczony piernik może być ciekawą ozdobą choinkową lub prezentem mikołajowym…

Na Święta Wielkanocne
Warsztaty kuchni wielkanocnej rozpoczynam od opowieści o zwyczajach i tradycji wielkanocnej.  Opowiem jakie potrawy sporządzano w Polsce i na Żuławach. Z wcześniej przygotowanego ciasta dzieci sporządzają mazurki samodzielnie. Każde dziecko wykonuje swój mazurek, który następnie wędruje do wypieku (ok. 20 min). W oczekiwaniu na mazurki, dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej drewnianej masielnicy. Ubite masło posłuży nam do zrobienia masy kajmakowej, którą dzieci posmarują gotowe mazurki, przystroją lukrem oraz płatkami migdałów. W drugiej części warsztatów, każde dziecko pomaluje woskiem na zimno swoją pisankę , a następnie zabarwimy ją tradycyjnie wywarem z łupin cebuli. Na koniec opowiem dzieciom baśń związaną z Wielkanocą, oraz zaśpiewam piosenki przy akompaniamencie gitary. Każde dziecko zabiera do domu własnoręcznie zrobionego mazurka i pisankę, które uświetnią Wielkanocny stół.