Warsztaty dla dzieci i młodzieży

Proponuje organizację warsztatów serowarskich, których program ułożony jest specjalnie dla dzieci i młodzieży.
W zależności od grupy wiekowej zajęcia trwają od nieco ponad godziny do dwóch godzin.
Warsztaty mogą się odbyć w klasie szkolnej, przedszkolu,  w domu podcieniowym pod Nowym Dworem Gdańskim,
Żuławskim Parku Historycznym lub w innych miejscach wskazanych przez zamawiającego.
Zapewniam potrzebne produkty, przybory i sprzęt.

Wypiekanie chleba
Dzieci samodzielnie wyrabiają ciasto na zakwasie w stuletniej dzieży. Po wytworzeniu ciasta chlebowego
każde dziecko wyrabia i formuje własną bułeczkę  – mały chlebek i dekoruje wg własnego uznania
wybranymi przez siebie przyprawami. Pieczenie trwa ok.30 min.  Po upieczeniu każde dziecko może zabrać swój chlebek do domu żeby poczęstować rodziców. W oczekiwaniu na upieczenie chleba dzieci słuchają legendy związanej z chlebem.
Po opowiedzeniu legendy wspólnie śpiewamy z dziećmi 2-3 piosenki przy akompaniamencie gitary.
Piosenki i legenda są dobrane do wieku dzieci.

Ubijanie masła
Dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej masielnicy. Po zmaśleniu śmietany masło jeszcze wygniatamy
i formujemy w tradycyjną osełkę bądź kształtujemy w rzeźbionej foremce.

Warzenie sera
Wspólnie z dziećmi, na kilku stanowiskach warzę ser od podgrzania mleka przez dodawanie podpuszczki do uformowania go w rzeźbionej,
mennonickiej  formie. Gotowy ser kroimy na plasterki, posypujemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami,
polewamy miodem, dekorujemy śliwkami i morelami, robimy zdjęcia i wspólnie degustujemy.

Program przewiduje także opowieść o historii wytwarzania sera na świecie i Żuławach,
prezentację zalet tradycyjnych metod kulinarnych oraz ich dobrego wpływu na zdrowie człowieka.
Uczestnicy zapoznają się z zasadami higieny kulinarnej i bezpieczeństwa w kuchni.
Program jest propozycją i wszelkie zmiany, modyfikacje są mile widziane szczególnie dla grup,
które już takie prezentacje odbywały. Proponuje warsztaty pieczenia ciast, warzenia innych serów
np. mozzarella , potrawy z wykorzystaniem sera.

Cena zależnie od ilości osób od 18-25 zł