Warsztaty kuchni tradycyjnej rozpoczynam opowiadaniem o historii wytwarzania chleba i sera. O tym w jakich regionach i jakimi sposobami ludzie wytwarzali żywność i ile zaangażowania było potrzeba aby dojść od ziarenka do bochenka
Wypiekanie chleba
Dzieci wspólnie z moją pomocą wytwarzają ciasto chlebowe. Każdy dostaje ode mnie niezbędne składniki oraz instrukcje co musi zrobić by ciasto było dobrze wyrobione. Opowiadam o chlebie, o technikach wypieku, o walorach zdrowotnych domowego wypieku chleba. Nie brakuje również humorystycznego akcentu, który na pewno spodoba się dzieciom! Po wytworzeniu ciasta chlebowego, każde dziecko będzie mogło uformować dwie własne bułeczki i przyozdobić ziarenkami oraz przyprawami o których opowiem. Na koniec układamy te bułeczki na blaszce i wypiekamy. Pieczenie trwa około 30 min. Ze względów bezpieczeństwa nad prawidłowym wypiekiem czuwam osobiście.
Ubijanie masła
Dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej masielnicy. Gdy masło jest już ubite wszyscy mogą je jeść z świeżo wypieczoną przeze mnie drożdżówką i dzięki temu poczuć czym różni się tradycyjny wiejska osełką od tej kupowanej w sklepie.
Część artystyczna
W czasie gdy chleb już się wypieka, mam trochę czasu na opowiedzenie dzieciom legendy związanej z chlebem. Organizuję również wspaniały konkurs, który jest niespodzianką dla dzieci. By umilić czas i zaangażować jeszcze bardziej młodych uczestników w kulinarną przygodę śpiewamy również piosenki.
Wytwarzanie sera
Ubijanie masła
Dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej masielnicy. Gdy masło jest już ubite wszyscy mogą je jeść z świeżo wypieczoną przeze mnie drożdżówką i dzięki temu poczuć czym różni się tradycyjny wiejska osełką od tej kupowanej w sklepie.
Część artystyczna
W czasie gdy chleb już się wypieka, mam trochę czasu na opowiedzenie dzieciom legendy związanej z chlebem. Organizuję również wspaniały konkurs, który jest niespodzianką dla dzieci. By umilić czas i zaangażować jeszcze bardziej młodych uczestników w kulinarną przygodę śpiewamy również piosenki.
Wytwarzanie sera Robimy wspólnie ser – dzieci mogą wykonywać taki ser samodzielnie, temp. maks. 40°C, więc praca jest bezpieczna. Ser odciskamy w rzeźbionej formie po czym kroimy na plasterki, posypujemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami, polewamy miodem, dekorujemy śliwkami i morelami.
Zakończenie
Na koniec wyjmujemy nasze upieczone chlebki i każde z uczestników może zabrać swoje chlebki do domu.