Oferuję Państwu organizację warsztatów serowarskich dla wszystkich grup wiekowych, o różnym poziomie zaawansowania i zakresie tematycznym.

1. Warsztaty serowarskie dla dzieci i młodzieży – warzenie sera, pieczenie chleba, wyrabianie masła, przyrządzanie potrawy z wykorzystaniem sera. Program 3 godzinny.


2. Warsztaty serowarskie dla dorosłych – warzenie serów, pieczenie chleba,  wyrabianie masła, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem sera, zwiedzanie domu podcieniowego wraz z gospodarzem, opowieści o historii serowarstwa na Żuławach
Warsztaty serowarskie i pieczenie chleba na zakwasie - jednodniowe
• Warsztaty serowarskie i pieczenia chleba na zakwasie - dwudniowe

3. Warsztaty świąteczne – pieczenie pierników, mazurków, świąteczne desery serowe, malowanie pisanek woskiem – pieczenie pierników, świąteczne desery serowe

4. Warsztaty dla przyszłych producentów serów zagrodowych – jak produkować aby dobrze sprzedawać sery

5. Konsultacje serowarskie - dla producentów zgłaszających sery do certyfikacji w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkty regionalne

6. Warsztaty serowarskie dla rolników - szansa na dodatkowe dochody dla gospodarstwa.
 

Preferowanymi miejscami prowadzenia warsztatów są:
• dom podcieniowy w Żelichowie Cyganku – warsztaty mogą być połączone ze zwiedzaniem domu i warsztatami gospodarskimi – www.opitz.turystyka.pl
• dawna serownia Szwajcara Leonharda Kriega – obecnie Żuławski Park Historyczny z Muzeum Żuławskim (uczestnicy mają możliwość zwiedzenia muzeum) www.zph.org.pl,
• możliwe jest zorganizowanie warsztatów w dowolnym miejscu wybranym przez zamawiającego.
Proponowany program jestem w stanie dopasować do indywidualnych potrzeb i zainteresowań zamawiających. Ponadto oferuję swoje doświadczenie w pracy serowara prowadząc konsultacje, przyjmując funkcję jurora, prowadząc konsultacje dla serowarów zagrodowych czy opracowując specyfikacje produktowe.


Zapraszam do współpracy