Serowarzenie podczas Dni Edukacji Kulturalnej w Gminie Ostaszewo
Gmina Ostaszewo na Żuławach Wiślanych zorganizowała w dniach 8-10 sierpnia 2014 Dni Edukacji Kulturalnej gdzie prowadziłem pokazu serowarski.  Ponadto zaproszono mnie do udziału w  komisji jurorskiej konkursu na produkt regionalny. Spotkałem wiele osób, które były uczestnikami moich warsztatów i robią sery w domu ku uciesze domowników. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń i doskonalenia receptur.


Smaki Pomorza – pokazy serowarskie na Jarmarku Św. Dominika
Serowarskie stoisko w namiocie  prezentacyjnym Województwa Pomorskiego było ciągle oblężone. Jak to miało miejsce przed wiekami gdańszczanie lgnęli do sera po żuławsku.  Formuła prezentacji umożliwiała przedstawienie tradycji serowarskich i ideę powrotu serowarzenia  w gospodarstwach domowych korzystając z mleka od krów po sąsiedzku pasących się na doskonałych łąkach. Sierpień 2014 r.

 


Dom pod sosnami w Gręzawie  
Dom pod sosnami skorzystał z lekcji Żuławskiego Serowara aby wzbogacić swoją ofertę turystyczną i produkować smaczne sery dla swoich gości. W miłej atmosferze wykonaliśmy kilka różnych serów. Lipiec 2014.

 


„Dom dla Dzieci” z Nowego Dworu Gd. na warsztatach serowarskich i pieczenia chleba
Gościliśmy młodzież z nowodworskiego  „Domu dla Dzieci” prowadzonego przez Fundację „Rodzinny Gdańsk” z siedzibą w Gdańsku. Młodzież dotarła na miejsce warsztatów tramwajem wodnym a nasz zaprzyjaźniony Serowar Żuławski Krzysztof Jaworski poprowadził gości do krainy serów i chleba. Inicjatorem warsztatów był Tomasz Sienkiewicz.  Lipiec 2014 r.


Podlaski Festiwal Sera 2014 w Wiżajnach z Żuławskim Serowarem
Wiżajny to na rynku serów zagrodowych jedna z najbardziej znanych marek w Polsce. W ramach „Podlaskiego Festiwalu Sera 2014″ w dniach 08-09.08.2014r. prowadziłem warsztaty serowarskie dla producentów sera zagrodowego. Na zaproszenie Stowarzyszenia „Macierzanka” zaprezentowałem technologię wytwarzania sera holenderskiego – gouda, sera z masy parzonej, mozzarelli, ricotty cytrynowo-jabłkowej i hankese - sera ręcznego domowego z ziołami i dodatkami smakowymi. Więcej o produktach z Wiżajn>> Sierpień 2014 r.

 


Festiwal Dobrego Sera w Lidzbarku Warmińskim
Agencja Rynku Rolnego zorganizowała pokazy kulinarne podczas Festiwalu Dobrego Sera gdzie jedną z głównych atrakcji były pokazy serowarskie. Stoiska prezentacyjne ARR  odwiedziło kilkaset osób zaciekawionych kulinariami serowymi i wytwarzaniem serów zagrodowych. Czerwiec 2014 r.

 


Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych odwiedza dom podcieniowy
Zaczęły się wycieczki szkolne a jedna została zaplanowana przez nowodworską szkołę kajakami i rowerami do domu podcieniowego. Czterokilometrową trasę do Żelichowa/Cyganka pierwsi pokonali rowerzyści a paręnaście minut później pojawiła się młodzież na kajakach. W domu czekała na nich atrakcja w postaci warsztatów serowarskich, pieczeniu chleba i słów parę o historii domu. W oczekiwaniu na upieczenie chleba młodzi wycieczkowicze zwiedzili kościół św. Mikołaja i cmentarz 11 wsi. Na koniec serowar o wielu talentach Krzysztof Jaworski pożegnał gości małym koncertem gitarowym. Czerwiec 2014.

 


Pokaz serowarski na szlaku menonitów
Bióro podróży TRAVPOL przy współpracy z Mennonite-Polish Frendship Association Mennonite Library & Archives z USA i Mennonite-Polish Frendship Association Mennonite  Heritage Center z Kanady organizuje wycieczki po najciekawszych miejscach w Polsce związanych z historią menonitów - potomków osadników z Niederlandów i północnych Niemiec. Na szlaku tych mennonickich podróży odbyły się w domu podcieniowego na Cyganku warsztaty serowarskie z degustacją regionalnych serów popijanych piwem z lokalnych browarów (Gościszewo, Gdańsk). Maj 2014 r.


Książka Przeszłość dla Przyszłości wielokulturowość kuchni Pomorza – receptury tradycyjnych i regionalnych potraw
Publikacja wydana zlecenie siedmiu lokalnych grup działania w tym naszej żuławskiej Lokalnej Grupy Działania Żuławy i Mierzeja zawiera przepisy regionalne poszczególnych regionów Pomorza. Część regionu Delty Wisły reprezentują przepisy kulinarne Artura Wasielewskiego i moje Serowara Żuławskiego Krzysztofa Jaworskiego – ser domowy i gouda farmerska. Książka zawiera 35 przepisów, ładnie wydana - godna polecenia.  Maj 2014 r.

 


Warsztaty gospodarskie w domu podcieniowym
Warsztaty gospodarskie w domu podcieniowym - dla 10-latków to raj aktywności i nowych wrażeń.  Kilkudziesięciu uczniów szkoły podstawowej w Ostaszewie ożywiło dom i okolicę zaglądając w każdy zakamarek, zadając każde możliwe pytanie... Najwięcej emocji, jak zwykle, było przy magicznej przemianie mleka w ser i masło czy mąki w smakowite bułki. Uczestnicy poznali też okolice - lapidarium Cmentarz 11 wsi a na nim tajemnicze gmerki, miejsca zawalenia się kościoła św. Mikołaja podczas powodzi, jakie szkody wyrządzają bobry i dlaczego mimo, że szkodzą je chronimy, jak układać wały przeciwpowodziowe, każdy wykonał kartę do zielnika z jadalnymi roślinami dziko rosnącymi. Kwiecień 2014 r.

 


Warsztaty warzenia serów na Żuławach w domu podcieniowym w Żelichowie/Cyganku
Warsztaty na Żuławach Delty Wisły, regionu niegdyś słynącego ze znakomitej jakości holenderskich i szwajcarskich serów  produkowanych na własne potrzeby w gospodarstwach i w wielkich mleczarniach. W klimacie dawnego żuławskiego gospodarstw staraliśmy wskrzesić nieco zapomnianą tradycję warzenia serów z doskonałego żuławskiego mleka korzystając z dawnych receptur. W miłej atmosferze posilając się zupą pokrzywową uczestnicy warsztatów własnoręcznie przygotowali sery - Goudę, mennonicki handcase, mozzarellę i ricottę. Nauczyli się także woskowania serów. Otrzymując na koniec certyfikaty uczestnictwa można było się poczuć domowym serowarem. Kwiecień 2014 r.


Ser w stylu mennonickim i ricotta w mleczarni Szwajcara Leonharda Kriega
Pod czujnym okiem mistrza serowarstwa Krzysztofa Jaworskiego uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotowali proste sery: mennonicki z różnymi, współcześnie komponowanymi dodatkami, (niestety nie miał szans na kilkumiesięczne dojrzewanie zjedzony przez uczestników po zakończeniu zajęć) oraz ser ricotta wytworzony z serwatki pozostałej po produkcji sera podpuszczkowego – idealny na deser – nagroda dla wytrwałych serowarów. Uczestnicy warsztatów otrzymali pierwsze certyfikaty uczestnictwa.

 


W dawnej mleczarni Leonarda Kriega, obecnie Żuławskim Parku Historycznym, znowu powstaje ser
Dzięki warsztatom serowarskim powstał, pierwszy od 1945 roku, produkt mleczarski. Organizatorem warsztatów był Klub Nowodworski zarządzający Żuławskim Parku Historycznym.  Wszyscy czuliśmy, że była to historyczna chwila, z której na pewno cieszyłby się dawny szwajcarski właściciel. Te same bakterie co za czasów świetności mleczarni wzięły udział w magii przemiany mleka w trwalszy produkt jakim jest ser podpuszczkowy. Uczestnicy warsztatów ze smakiem degustując różne rodzaje serów mogli prześledzić podstawowy proces technologii ich powstawania wysłuchując przy tym barwnych opowieści z życia serowarów.