Moim celem i marzeniem jest stworzenie grupy producentów – serowarów w naszym regionie i odtworzenie doskonałego niegdyś sera żuławskiego. Ser powstający na Żuławach, będący kontynuacją tradycji niderlandzkich osadników i szwajcarskich serowarów, będzie wzbogacać region kulinarnie i stanowić atrakcję turystyczną a dla wielu ludzi może stać się pasjonującym sposobem na życie.

Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski
Urodziłem się w domu podcieniowym na Żuławach. Jestem absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiowałem technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpocząłem pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadziłem produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzany ser robiliśmy na sposób szwajcarsko - holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.
Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzę warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradzam małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Mam liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczę jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.

Szkolenie serowarskie dla rolników

Szansa na dodatkowe dochody dla gospodarstwa

Podczas warsztatów nauczymy się jak wytwarzać i sprzedawać sery.

W programie:

- technologia wytwarzania oraz warunki przechowywania serów,

- różne możliwości prowadzenia działalności gospodarczej w dziedzinie serowarstwa dla małych i dużych gospodarstw,

- metody optymalizacji kosztów,

- dobre praktyki biznesowe na przykładzie już istniejących produkcji serowarskich,

 

Warsztaty prowadzi mgr inż. technologii żywienia Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski z dwudziestoletnim doświadczeniem w branży serowarskiej. Zapewniamy sprzęt i produkty, każdy uczestnik otrzyma materiały informacyjne i certyfikat ukończenia warsztatów.

Szkolenie może być prowadzone w miejscu wskazanym przez zamawiającego lub w domu podcieniowym w Żelichowie – Cyganku, gdzie zapewniamy posiłek oraz bufet kawowy przez cały czas trwania warsztatów.

Warsztaty trwają ok. 5 godzin. 

Cena: od 100 zł do 250 zł  za osobę. Grupy mogą liczyć od 5 do 20 osób.

Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem: 698 339 492 lub

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.