Moim celem i marzeniem jest stworzenie grupy producentów – serowarów w naszym regionie i odtworzenie doskonałego niegdyś sera żuławskiego. Ser powstający na Żuławach, będący kontynuacją tradycji niderlandzkich osadników i szwajcarskich serowarów, będzie wzbogacać region kulinarnie i stanowić atrakcję turystyczną a dla wielu ludzi może stać się pasjonującym sposobem na życie.

Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski
Urodziłem się w domu podcieniowym na Żuławach. Jestem absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiowałem technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpocząłem pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadziłem produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzany ser robiliśmy na sposób szwajcarsko - holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.
Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzę warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradzam małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Mam liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczę jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.

Warsztaty świąteczne – pieczenie pierników, mazurków, świąteczne desery serowe, malowanie pisanek woskiem

 

Proponuję organizację warsztatów świątecznych dla dzieci. Czas trwania warsztatów jest dostosowany do wieku dzieci i wynosi ok. 45 minut. Warsztaty mogą się odbyć w klasie szkolnej, przedszkolu lub w domu podcieniowym w Żelichowie/Cyganku pod Nowym Dworem Gdańskim lub w Żuławskim Parku Historycznym. Zapewniamy potrzebne produkty, przybory i sprzęt. Koszt to 18 zł od dziecka.


Na Święta Bożego Narodzenia
Pokaz kuchni tradycyjnej to  przedświąteczne spotkanie z dziećmi w ciepłej i serdecznej atmosferze. Podczas warsztatów opowiadam o tradycjach bożonarodzeniowych polskich i żuławskich. Z wcześniej przygotowanego ciasta dzieci sporządzają pierniki samodzielnie. Każde dziecko wykonuje swoją kompozycję. Następnie pierniki wędrują  do wypieku (ok. 20 min) a my zajmujemy się wytwarzaniem sera, który odciskamy w rzeźbionej  formie, po czym kroimy na plasterki, posypujemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami, polewamy miodem; dekorujemy śliwkami i morelami, robimy zdjęcia i wspólnie delektujemy się deserem. Na koniec opowiem dzieciom baśń związaną z Bożym Narodzeniem, oraz w akompaniamencie gitary zaśpiewam piosenki świąteczne. Każde dziecko zabiera do domu swoje wypieki. Tak wypieczony piernik może być ciekawą ozdobą choinkową lub prezentem mikołajowym...


Na Święta Wielkanocne
Warsztaty kuchni wielkanocnej rozpoczynam od opowieści o zwyczajach i tradycji wielkanocnej.  Opowiem jakie potrawy sporządzano w Polsce i na Żuławach. Z wcześniej przygotowanego ciasta dzieci sporządzają mazurki samodzielnie. Każde dziecko wykonuje swój mazurek, który następnie wędruje do wypieku (ok. 20 min). W oczekiwaniu na mazurki, dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej drewnianej masielnicy. Ubite masło posłuży nam do zrobienia masy kajmakowej, którą dzieci posmarują gotowe mazurki, przystroją lukrem oraz płatkami migdałów. W drugiej części warsztatów, każde dziecko pomaluje woskiem na zimno swoją pisankę , a następnie zabarwimy ją tradycyjnie wywarem z łupin cebuli. Na koniec opowiem dzieciom baśń związaną z Wielkanocą, oraz zaśpiewam piosenki przy akompaniamencie gitary. Każde dziecko zabiera do domu własnoręcznie zrobionego mazurka i pisankę, które uświetnią Wielkanocny stół.