Przepisy

Drożdżówka mojej babci

Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki drożdżowej typ 650,
  • kostki drożdży,
  • 4 jaj,
  • szklanki cukru,
  • 20 dag masła,
  • szklanki mleka,
  • rozdrobnionej laski wanilii.
Wszystkie produkty łączymy w pięciolitrowym garnku, wyrabiamy ciasto i wkładamy do piekarnika nastawionego na 50°C. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Potem ciasto przegniatamy i wkładamy do foremek i z powrotem wkładamy do piekarnika na pół godziny (50°C). Gdy ciasto wyrośnie w foremkach, przekręcamy termostat na 190°C, (obie grzałki, górna i dolna, bez termoobiegu) na 30 min. Po upływie tego czasu drożdżówkę wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie. Najlepiej smakuje mlekiem i miodem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *