Od 2016 roku jestem ekspertem serowarskim portalu FIMPLE.TV.
Pierwszym wspólnym projektem było nagranie ponad 10 godzinnego materiału filmowego na potrzeby serowarskich warsztatów VOD, gdzie uczę, jak warzyć prawdziwe sery w warunkach domowych. Warsztaty okazały się ogromną pomocą dla wielu rolników, mleczarni, kucharzy, ale przede wszystkim dla osób, które cenią sobie ręczne wytwarzanie żywności w domach – tak, jak robili to nasi przodkowie.
Po sukcesie, jaki odniosły warsztaty VOD, ludzie domagali się warsztatów weekendowych, podczas których mogliby stanąć ze mną oko w oko i zadawać pytania na bieżąco, podczas warzenia serów. W 2017 roku zapoczątkowaliśmy stacjonarne 3-Dniowe Warsztaty Serowarskie. Przygotowania do pierwszej edycji trwały ponad 6 miesięcy. Dzięki temu plan każdego dnia warsztatów jest w pełni dopracowany i przemyślany, czas w 100% wykorzystany, a dobór sprzętu na warsztatowe stanowiska nie jest przypadkowy. Również ilość i rodzaj serów wykonywanych podczas warsztatów jest skrupulatnie dobrany. Podczas 3DWS uczę jak zrobić ser Camembert, Parmezan, Goudę, Ricottę, a’la Oscypki, a’la Fetę i wiele innych.
Tak właśnie powstały 3DWS, czyli 3-Dniowe Warsztaty Serowarskie. Jest to szczególny czas, ponieważ przez trzy dni uczymy się, rozmawiamy, śmiejemy i przede wszystkim robimy samodzielnie sery. Wszystko to w przepięknym ośrodku szkoleniowym Fimple – Grand Aspen. Po więcej informacji zapraszam na dedykowaną stronę 3DWS.